DESIGN STORIES

Godaste baguetterna gör du själv

Publicerad 2017-12-28 17:52:00 i Allmänt, Baguetter, Baka,

Det är något himmelskt med att baka. Många är rädda för det, och självklart kräver det lite träning så man får en känsa för degen, men även om man är nybörjare tycker jag man ska våga sig på att testa dessa baguetter. Hemligheten är en fördeg som på bagarspråk heter poolish. Det innebär att man rör ihop mjöl och pyttelite jäst 12 timmar innan man ska baka. Det är fördegen det. Läs igenom receptet så så kommer du förstå att det är enkelt och smidigt bara man planerar in momenten:
Fördeg/poolish; jäsa 12 timmar, blanda degen; jäsa 1 timma, forma degen; jäsa 3 timmar, snitta och grädda; ca 3 min/plåt 

Baguetter, 6 st små eller 5 st stora

Jag gjorde 6 stycken små. Då får jag plats med 3 på plåten, på tvären. lika långa som kortsidan är

Det här behövs:

1600 g vetemjöl, gärna vetemjöl special 

5 g färsk jäst 

1 liter vatten

45 g salt

Degen kommer väga ca 2,6 kg och om du gör 6 baguetter ska degämnena väga ca 430 g/st. Väg upp dem så får du lika stora bröd. 5 bröd, 520 g/st

Gör så här:

1. Blanda/vispa ihop 1 kg mjöl, vatten och jäst. Täck skålen med plast eller bakduk och låt jäsa i rumstemperatur i ca 12 timmar. 

2. Nu har poolishen jäst och har massor av bubblor. Nu kan du antingen blanda degen på bordet eller i bakmaskin. Tänk på att den blir  ganska stor. Många bakmaskiner tar inte degar med en liter vatten. Då är bakbordet ett bra alternativ. 

3. På bakbordet: Häll ut 600 g mjöl och blanda i saltet. Gör ett hål i mitten av mjölhögen. Häll smeten i "hålet". Blanda ihop degen och knåda den till den känns fast och släpper bordet. Lägg en bakduk över och låt den jäsa minst 60 minuter. 

4. Dela/väg upp degen i det antal baguetter du bill göra. 

5. Dra försiktigt ut degen till ca 25 cm bredd och rulla ihop den. Lägg på plåt med skarven nedåt. Låt jäsa ca 3 timmar eller tills de känns klara. 

6. Sätt ugnen på 250 grader. När ugnen är varm snittar du baguetterna på längden, lite snett nedåt "under skinnet" :-) men inte för djupt. Snitta inte på tvären. 

7. Grädda mitt i ugnen ca 30 min eller tills de fått fin yta och innertemperaturen är minst 98 grader. 

8. Låt svalna!

 

 

 

 

 

Champagne och hallonmoussetårta

Publicerad 2017-12-26 17:50:00 i Allmänt, Baka, Tårta,

Nyårstårta

 

Till att börja med:

Du behöver en tårtring eller springformsring, 18-24 cm
Hård plastfolie, typ overheadfilm som klipps i långa remsor ca 6 cm breda.Tejpa ihop och lägg på insidan av formen. 
Ställ formen på ett bakplåtspapper på en liten skärbräda eller plan tallrik.

Förbered en botten i taget.

Digestivebotten

Det här behövs:

100 g digestivekex

50 g smör

Gör så här:

1. Mixa digestivekexen, smält smöret. Blanda.

2. Tryck ut blandningen i formen, lämna 1 cm mellanrum mellan digestivebotten och formen.

3. Ställ i kylen medan Champagnevispen görs.

Champagne och färskostvisp

Det här behövs:

2,5 dl Cava

0,5 dl strösocker, 40 g

5 gelatinblad, blötlagda

500g färskost, typ Philadelphia

1,25 dl strösocker, 100 g

Gör så här:

1. Koka upp Cavan med 0,5 dl socker. Smält i gelatinet. Låt svalna.

2. Vispa färskost och 2,5 dl socker riktigt fluffigt.

3. Blanda ner Cavablandningen, som nu ska vara ljummen.

4. Häll i formen, och ställ därefter i frysen. Låt den stå där över natten.

Hallonmousse

Det här behövs:

2,5 dl hallonpuré

0,5 dl socker

1,25 st gelatinblad

1,75 dl grädde

Gör så här:

1. Blötlägg gelatinbladen.

2. Koka hallonpurén med sockret, smält i gelatinet. Låt svalna

3. Vispa grädden och blanda ner i hallonpurén.

4. Fyll moussen i tårtringen.

5. Ställ i frysen.

Hallonglasyr

Det här behövs:

1 dl outspädd hallonsaft

1,25 blad gelatinblad, blötlagda

Gör så här:

1. Värm upp hallonsaften och blanda ner gelatinet.

2. Låt svalna

3. Ta upp den frysta tårtan och häll över glacen.

4. Ställ tårtan i kylen tills den ska ätas

Dekoration

Det här behövs:

Bär och sockerkulor

Gör så här:

1. Placera tårtan på fatet, ta bort tårtringen och därefter plasten.

2. Dekorera tårtan

 

Nedan bild från vänster: 

Digestivebotten, Champagnevisp och Hallonmousse

 

Om

Min profilbild

DESIGNGROSSISTEN

Hos oss hittar du inredning och detaljer till ditt hem och ditt liv. Ta del av våra erbjudanden, tips och prat om mat och vin och annat som hör hemmalivet till! Vi ger alltid personlig service och skickar i regel dina produkter samma dag. Designgrossisten.se har funnits sedan 2016 och vi har en gårdsbutik i anslutning till vårt lager. Den ligger 4 mil norr om Göteborg, nära Thorskog slott, och är öppen lördagar mellan 10-15, övriga dagar efter överenskommelse. Ring gärna före du kommer så att kaffet är klart! Du når oss på 0303-25 27 20, 0703-36 47 00 eller info@designgrossisten.se

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela