DESIGN STORIES

Baka franskbröd!

Publicerad 2017-07-29 10:00:00 i Allmänt, Baka,

 
Det doftar nybakat bröd och jag njuter!

Sommaren har varit fantastisk på västkusten och timmarna inomhus har varit få. Idag öser det ner och denna regniga lördag blev helt spontant en bakdag! Här bakar vi oftast surdegsbröd, men idag blev det vitt, lätt franskbröd. Surdegsbröd är som de flesta vet inget man spontanbakar, utan då krävs planering, men franskbröd på vanlig färsk jäst är lätt, snabbt och lyxigt.

Det är ljuvligt när det är nybakat, men passar även perfekt att lägga i frysen. Bara att tina och äta, eller rosta.

Detta blogginlägg tillägnar jag en god vän, Jane, som är från Danmark och som jag vet saknar de danska bröden enormt mycket.

Mitt recept är egentligen Jan Hedh´s recept ur hans bok ”Bröd” som är lite av en bibel här i huset. Jag tror jag bakat alla bröd i den boken och många, många ur hans andra böcker också.

Franskbröd

Det här behövs till 25 bullar eller 4 långfranska eller 3 flätade bröd:

30 g jäst

500 g vatten (5 dl)

950 g vetemjöl med hög proteinhalt

20 g äggula (1 st)

10 g honung

25 g smör

20 g salt

Gör så här:

1. Lös upp jästen i vattnet. Väg upp mjöl, äggula, honung och smör och häll över jästen.

2. Blanda samman och knåda degen i 10 min på låg hastighet, och ganska mycket längre om du gör det för hand. Tillsätt saltet och kör ytterligare 10 min.

3. Lägg degen i en inoljad plastlåda eller bunke. Låt jäsa övertäckt. Vik samman degen efter 30 min, och låt den jäsa igen i ytterligare 30 min.

4. Baka ut degen i den form du vill ha bröden. Pensla med vatten och rulla i tex vallmofrön.

5. Låt jäsa. Gärna till dubbel storlek.

6. Sätt ugnen på 230°C.

7. Grädda. Spruta ytan med vatten med en blomspruta. Detta gör man för att få knaprig yta.

8. Sänk temperaturen till 200°C efter 5 min.

9. När bröden har fin gyllenbrun färg och har minst 98°C i innertemperatur är de klara.

Välkommen till vår lagershop

Publicerad 2017-07-19 13:00:00 i Allmänt, Butik,

 Äntligen har vi fått "hem" vårt lager och det känns otroligt inspirerande och kul. Känslan att kunna möta kunden och sälja direkt i lagerbutiken som komplement till butiken på nätet är fantastisk. 

Det finns fler fördelar med att ha lagret nära. Nu kan vi ta fler inspirerande bilder och bjuda på ännu fler tips och idéer. Vi får kontroll på frakterna. Vi har alltid haft bra och tillförlitliga samarbetspartners, men nu har vi möjlighet att vässa oss ytterligare. Våra kunder får snabbare återkoppling om något skulle strula, och vi kan vara mer generösa med vad vi stoppar i lådorna i form av erbjudanden eller andra godbitar. 

Vill du besöka oss? Lagershoppen är oftast öppen alla vardagar mellan 9-18, men för säkerhets skull är det bra om du ringer eller mailar innan du kommer. Ring på 0703-36 47 00 eller maila på info@designgrossisten.se. 

Välkommen önskar Agne & teamet på Designgrossisten!

Tid för vinbärssaft

Publicerad 2017-07-13 11:47:00 i Allmänt, Dryck, Mat,

 

Sommaren är här och buskarna dignar av röda vinbär som väntar på att bli plockade. Om man plockar när de är knappt mogna innehåller de mycket pektin och är perfekta att göra vinbärsgelé på. Man behöver inte ta bort skaften, utan klasarna kan vara kvar. Vi har gjort saft på mogna bär och hällt upp på glasflaskor med glaslock. Du hittar de stora här och mellanstora här.

Rödvinbärssaft

 

Det här behövs:

2 l vinbär

7 dl vatten

6 dl strösocker per liter avrunnen saft

1 krm natriumbensoat per liter saft

Gör så här:

1. Skölj bären. Lägg bären i en gryta och häll på vattnet. Småkoka under lock, ca 10 minuter. Var vaksam – det är lätt att det kokar över! Mosa bären. Häll en silställning och låt saften självrinna.

2. Mät upp saftmängden och tillsätt socker i grytan. Koka tills sockret smält. Ta bort skummet.

3. Rör natriumbensoatet i lite saft. Blanda ner i saften.

4. Häll upp på rena flaskor. Förvara saften kallt eller lägg i frysen.

Om

Min profilbild

DESIGNGROSSISTEN

Hos oss hittar du inredning och detaljer till ditt hem och ditt liv. Ta del av våra erbjudanden, tips och prat om mat och vin och annat som hör hemmalivet till! Vi ger alltid personlig service och skickar i regel dina produkter samma dag. Designgrossisten.se har funnits sedan 2016 och vi har en gårdsbutik i anslutning till vårt lager. Den ligger 4 mil norr om Göteborg, nära Thorskog slott, och är öppen lördagar mellan 10-15, övriga dagar efter överenskommelse. Ring gärna före du kommer så att kaffet är klart! Du når oss på 0303-25 27 20, 0703-36 47 00 eller info@designgrossisten.se

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela