DESIGN STORIES

Mitt bästa pepparkaksrecept

Publicerad 2017-11-29 17:47:00 i Allmänt, Baka, Pepparkakor,

När jag var 16 fick jag Vår kokbok, en riktig kokboksklassiker. Den har kommit ut i nya omarbetade upplagor många gånger och recept har förnyats och ersatts av modernare sedan dess. I min version finns Tant Harriets pepparkakor. Jag tror jag bakat dem varje år sedan jag fick boken och vill gärna dela med mig av receptet till dig.

Maten och bakningen har alltid fått ta stor plats i mitt privatliv och i arbetet. Från att ha utbildat mig inom mat, jobbat inom mat, sedan matjournalistik, till min senaste karriär inom försäljning till idag har min kärlek till matlagning och bakning bestått. Inom försäljningen är det ett starkt verktyg att laga mat med kunder istället för att gå på restaurang. Mat förenar och samtalet blir rikare. Det leder till sunda och långvariga affärsrelationer. Nog om det och tillbaka till Harriet. 

Jag gjorde degen samma dag som jag började baka ut. Big misstake! Degen behöver vila i kylen minst ett dygn annars är den trulig och skör. Och det vet jag mycket väl, men jag var ju så sugen på att baka! 

Tant Harriets pepparkakor (ur Vår Kokbok, 12:e omarbetade upplagan)

 

Det här behövs till ca 400 st

300 g smör

5 dl socker

1 dl sirap

2 dl vatten

1 msk malen ingefära

2 msk malen kanel

1 msk malda kryddnejlikor

2 tsk finstött kardemumma

1 msk bikarbonat

1,5 l (ca 900 g) vetemjöl

 

Gör så här:

  1. Rör rumsvarmt smör, socker och sirap smidigt. (jag använde köksmaskin med degkrok)
  2. Tillsätt vatten, kryddor och bikarbonat. 
  3. Arbeta in mjölet och arbeta degen smigit på bakbordet
  4. Låt den vila i kylen insvept i folie över natten (jag använde plastpåse)
  5. Sätt ugnen på 220°C
  6. Kavla ut degen tunt och ta ut kakor med mått. 
  7. Grädda kakorna i mitten av ugnen 5-7 minuter
  8. Låt kallna på plåten. 

Dessa pepparkakor kan kavlas tunt och är mycket möra. 

 
 

 

 

 

 

 

 

Adventinspiration och lite pyssel

Publicerad 2017-11-19 17:45:00 i Advent, Allmänt, Inspiration, Produkter,

Vi samlade några av våra produkter och dekorerade inför advent! 

Här har vi gjort en väldigt enkel men härlig adventljusstake. En skifferplatta, 15x45 cm som finns här, fyra ljus från skånska ljusfabriken, några vackra snören och hemmagjorda nummerlappar. Här kan man pryda med nötter, torkad frukt eller annat:

Adventljusstaken nedan, som du hittar här, är vacker i sig själv men kan även dekoreras på många olika sätt.
Adventljusstaken dekorerad med grönt från skogen, samt kanel i rullar och vackra band:
Här är adventljusstaken dekorerad med torkad frukt och kryddor:
Adventljustaken dekorerad med kottar:
 
 Vi tjuvstartar julen med att göra enkla dekorationer i glasflaskor som du hittar här; ett band och en grankvist blir ett vackert stilleben. Till höger är ljushållaren i smide med plats för ett eller flera ljus, den är hela 33 cm i diameter, så här finns plats för vackra dekorationer. Vi har dekorerat med några grankvistar med ett vackert band om samt snö som finns på sprayflaska. Ljushållaren finns här
I mitten av bilden ligger en hög glasballonger. De hängs upp som dekoration, och du hittar dem här.
 
 

Produktfilmer på you tube

Publicerad 2017-11-12 17:38:00 i Allmänt, Gårdsbutik, Youtube,

Vilka möjligheter det skapar att kunna visa våra härliga produkter på You Tube! Vi är inga proffs men kommer säkert lära oss mer med tiden. Och det är ju så himla roligt! 

Än så länge hittar du ett 10-tal klipp publicerade på vår kanal. Vi hoppas det kommer vara till hjälp och inspiration till dig som vill veta lite mer. 

Ett positivt exempel är de hängade ljuslyktorna på bilden ovan som finns  här i butiken. Vi gjorde ett you tube-klipp om dem för att man skulle se hur stora de verkligen är. Det framkommer inte så lätt på en bild, även om man skriver måtten. Man ser även det vackra, varma skenet de ger. Nu sålde vi slut på mellanstora lyktan och kommer inte få in några på ett bra tag, men den stora finns kvar, och den är riktigt snygg. Här kan du titta på filmklippet om ljuslyktorna. Sätt gärna på ljuset!

Vår youtubekanal hittar du här! Följ oss gärna!

Designgrossistens lager och lagerbutik ligger på landet ca 45 min norr om Göteborg. Om du vill se filmen som visar mer av omgivningarna och en titt in i lagerbutiken kan du titta på den här you tube-filmen! På bilden ser man baksidan av lagret som med ingång från andra hållet. 

Välkomna!

 

Om

Min profilbild

DESIGNGROSSISTEN

Hos oss hittar du inredning och detaljer till ditt hem och ditt liv. Ta del av våra erbjudanden, tips och prat om mat och vin och annat som hör hemmalivet till! Vi ger alltid personlig service och skickar i regel dina produkter samma dag. Designgrossisten.se har funnits sedan 2016 och vi har en gårdsbutik i anslutning till vårt lager. Den ligger 4 mil norr om Göteborg, nära Thorskog slott, och är öppen lördagar mellan 10-15, övriga dagar efter överenskommelse. Ring gärna före du kommer så att kaffet är klart! Du når oss på 0303-25 27 20, 0703-36 47 00 eller info@designgrossisten.se

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela