DESIGN STORIES

Belgiska och svenska våfflor

Publicerad 2018-04-21 20:12:00 i Allmänt, Baka, Våfflor,

Belgiska våfflor är den perfekta brunch-rätten. De serveras oftast med florsocker på, men vi vill gärna ha flera tillbehör till, som tex bär, chokladsås och vispad grädde eller glass. Mums! Skillnaden mellan Belgiska våfflor och vanliga svenska är att de är tjockare och smeten jäser med hjälp av jäst istället för bakpulver. De gräddas i ett speciellt våffeljärn som gör dem tjockare, men det går fint att göra i ett vanligt järn också - be blir tunnare, men minst lika goda!

Jag använder Leilas recept. 

Belgiska våfflor

Det här behövs:

2 ägg, ekologiska

125 g smör

2,5 dl mjölk 3 %

2 dl vatten

12 g färsk jäst

0,5 tsk salt

0,75 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

6,75 dl vetemjöl

smör, smält till gräddning 

 

Gör så här:

  1. Separera äggulorna från vitorna.
  2. Smält smöret. Tillsätt mjölk och vatten och värm tills vätskan är ljummen, cirka 37 grader.
  3. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
  4. Tillsätt äggulor, salt, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl, rör till en slät våffelsmet.
  5. Vispa äggvitorna till mjuka toppar i en ren och torr bunke. Vänd försiktigt ner i våffelsmeten och låt vila i cirka 20 minuter.
  6. Värm våffeljärnet.
  7. Pensla det med smält smör och grädda dina belgiska våfflor i 3-5 minuter.

Svenska härliga frasiga klassiska våfflor! 

Vem älskar inte våfflor? Enkelt och mycket, mycket gott!

Svenska våfflor

 

Det här behövs:

3½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 ägg

4 dl mjölk

100 g smält smör

Smör till gräddning

Gör så här:

  1. Blanda vetemjöl och bakpulver.
  2. Tillsätt ägg och mjölk. Vispa till en jämn smet. Tillsätt det avsvalnande smöret.
  3. Hetta upp våffeljärnet. Pensla med lite smör före första laggen.
  4. Grädda!

 

Vad har du för favorittillbehör? Sylt och vispad grädde är nog det mest klassiska, men visst är det vackert och gott med färska bär och glass också? 

Chokladsås, banan, nutella eller en fruksallad - tillbehören kan varieras i oändlighet! 

Tips: gör en förrätt av våfflan! Servera med löjrom, gräddfil och finhackad rödlök! 

Ha en underbar, kreativ våffeldag! 

Nu grillar vi som bara den!

Publicerad 2018-04-10 20:19:00 i Allmänt, Inspiration, Produkter,

Gör du som jag, grillar året runt? Det sliter på grillen och utrustningen, men det är det värt! Nu kommer dock årstiderna då det blir lättare och vi grillar ännu mer än under vinterhalvåret. På bilden ovan ser du kanvasförkläde, grytvante och grytlapp med lägerdetaljer från Top Drawer. De har helt suverän kvalitet och passform på sin produkter - de är riktigt bra! Grillverktygen är i gediget rostfritt stål och kommer från tyska Wüsthof, precis som Santokukniven
Jag tände ett rustikt utomhusljus som har en brinntid på ca 25 timmar. Det skapar stämning och när ljuset brunnit ut kan man använda den som kruka.
 Här, på bilden ovan, syns detaljerna på förklädena riktigt bra. Det till vänster och i mitten är Top Drawer. Det till höger är ett skinnförkkläde från tyska LeatherDE av vegetabiliskt garvat skinn i kraftig kvalitet.  Det finns i färgerna cognac och svart.

Kryddkvarnarna från William Bounds är de bästa och snyggaste jag sett! De har ett kanonpris just nu, så det är läge att ta en extra titt på dem. Vi har tidigare skrivit om dem i bloggen här.

Om du vill titta mer på kampanjprodukter som har med vår och grilltid att höra hittar du dem här

Njut av vår och grill! 

/Agne

Om du har fått en burk surdeg

Publicerad 2018-04-08 20:16:00 i Allmänt, Baka, Surdeg,

Intresset för surdegsbröd är stort, och starten av en ny era i livet kan mycket väl vara när man får en burk surdeg. Det är en tid av glädje, frustration och kreativitet. Iallafall om du frågar mig. 

Mitt intresse för att baka surdeg startade 2009. Jag började med enkla recept med ett uns jäst i. Det underlättar. I många surdegsbakares ordföråd är jäst ett skällsord, men det ska du inte bry dig om. Allting har sin tid, och att baka med endast surdeg är ganska svårt. 

 

Hur du tar hand om din surdegsgrund

 

Förvara den i kylen och mata den minst en gång per vecka. Den behöver ny kraft för att leva. Det är inte supernoga hur du matar med riktlinjerna är dessa:

Rågsur: ca 1 dl vatten och 0,5 dl mjöl.Vetesur: ca 1 dl vatten och 1 dl mjöl

Jag har ett par deciliter av vardera i burkar i kylen. Konsistensen ska vara lite tjockare är filmjölk.

Om den stått för länge och ser lite grå ut. Häll av och spara någon deciliter, fyll på med vatten och mjöl. Ställ den utanför kylen ett par timmar, sedan in i kylen igen. Då kommer den igång igen.

Nedan finns recept på ett enkelt bröd. Principen när man väcker upp den sovande surdegsgrunden efter förvaring i kylen är alltid samma, dvs, man blandar mjöl och vatten till en filmjölksliknande koncistens och låter den stå på bänken tills den bubblar och doftar friskt och syrligt. 

 

Enkelt rågsurdegsbröd (2 bröd)

 

Ta ut surdegsgrunden från kylen, och blanda ihop:

125 g rågsurdegsgrund

125 g rågmjöl

250 g vatten

Lägg plast över bunken och låt detta stå i rumstemperatur i ca 12 timmar.

Efter ca 12 timmar gör man degen:

400 g utav blandningen från morgonen (resten sätter man i kylen och spar till nästa bak)

500 g kallt vatten

500 g vetemjöl special

450 g rågsikt

20 g salt

Gör så här:

Blanda alla ingredienser utom saltet. Kör i degblandare i 10 minuter. Tillsätt salt, kör ytterligare 2 minuter.

Ta fram en rymlig bunke eller plastlåda. Häll lite olja, tex rapsolja i botten, och lägg därefter i degen. Vik ihop degen från varje ”hörn” och lägg skarven nedåt. Täck med plast eller lock. Ställ degen att jäsa 4-12 timmar, beroende värmen eller kylan i rummet

Vik gärna ihop degen ett par gånger under jästiden. Den mår bra av att tryckas ihop och spännas upp (av vikningen)

Baka ut och jäsa i korg eller handduk

Dela degen i två. Rulla dem genom att spänna upp ytan och lägga skarven nedåt. Låt dem ligga på bänken i 5 minuter. Mjöla 2 jäskorgar eller en handduk att jäsa i. Spänn upp degen ännu en gång. Lägg dem i korgarna eller i uppvika handdukar. Du kan välja utseende på brödet beroende på om du lägger skarven upp eller ned.

Grädda

Sätt ugnen på högsta temperatur, ofta 250°C, ställ in en plåt ganska långt ner i ugnen, eller lägg in en baksten om du har en sådan.

När ugnen är varm. Ta ut plåten, mjöla den, vält över bröden (nu kan man snitta dem om man vill). Sätt in i ugnen, spruta gärna vatten i ugnen för att få ånga. Baka på hög temperatur i ca 10 minuter, sänk därefter värmen till 225°C, öppna ugnsluckan och vädra lite. Baka bröden till innertemperaturen är minst 98°C.

Så här, till vänter, kan en vetesurdeg se ut. Till höger är en levain, en vetesurdeg som jäst i omgångar och nu är redo att bakas på:

Jag jäser ofta i jäskorgar, som nedan. Dessa mjölas noga, degen läggs i och när den jäst välter man ur brödet och gräddar det. 
 
Detta var en snabbkurs i hur man kan börja om man vill lära sig baka med surdeg. Jag bakar mycket och ofta, och delar gärna med mig av recept och tips. Tycker du vi ska skriva mer om surdegsbakning här i bloggen? 

Om

Min profilbild

DESIGNGROSSISTEN

Hos oss hittar du inredning och detaljer till ditt hem och ditt liv. Ta del av våra erbjudanden, tips och prat om mat och vin och annat som hör hemmalivet till! Vi ger alltid personlig service och skickar i regel dina produkter samma dag. Designgrossisten.se har funnits sedan 2016 och vi har en gårdsbutik i anslutning till vårt lager. Den ligger 4 mil norr om Göteborg, nära Thorskog slott, och är öppen lördagar mellan 10-15, övriga dagar efter överenskommelse. Ring gärna före du kommer så att kaffet är klart! Du når oss på 0303-25 27 20, 0703-36 47 00 eller info@designgrossisten.se

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela