Tid för vinbärssaft

Sommaren är här och buskarna dignar av röda vinbär som väntar på att bli plockade. Om man plockar när de är knappt mogna innehåller de mycket pektin och är perfekta att göra vinbärsgelé på. Man behöver inte ta bort skaften, utan klasarna kan vara kvar. Vi har gjort saft på mogna bär och hällt upp på glasflaskor med glaslock. Du hittar de stora här och mellanstora här.
Rödvinbärssaft
Det här behövs:
2 l vinbär
7 dl vatten
6 dl strösocker per liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat per liter saft
Gör så här:
1. Skölj bären. Lägg bären i en gryta och häll på vattnet. Småkoka under lock, ca 10 minuter. Var vaksam – det är lätt att det kokar över! Mosa bären. Häll en silställning och låt saften självrinna.
2. Mät upp saftmängden och tillsätt socker i grytan. Koka tills sockret smält. Ta bort skummet.
3. Rör natriumbensoatet i lite saft. Blanda ner i saften.
4. Häll upp på rena flaskor. Förvara saften kallt eller lägg i frysen.